Is ventilatie verplicht bij renovatie en nieuwbouw?
Wanneer u overweegt om te gaan renoveren of een nieuwe woning te bouwen, kan de vraag opkomen of ventilatie een verplicht onderdeel is van uw bouw- of verbouwingsproces. Het antwoord is duidelijk: ja, ventileren is niet alleen cruciaal voor een gezond binnenklimaat, maar vaak ook verplicht volgens bouwvoorschriften. In dit artikel verkennen we de redenen achter deze ventilatie-eisen en bieden we praktische inzichten voor woningbezitters en milieubewuste consumenten die hun huis willen verbeteren of een duurzaam thuis willen bouwen.
Waarom is ventilatie belangrijk?
Het belang van goede ventilatie in woningen kan niet onderschat worden. De luchtkwaliteit binnenshuis is van cruciaal belang voor onze gezondheid. Vooral in moderne, goed geïsoleerde huizen kan de lucht snel verversen als u geen goede ventilatie hebt. Vocht, schimmels en de ophoping van schadelijke stoffen kunnen dan voor gezondheidsproblemen zorgen.
Ventilatie is dus een essentieel onderdeel om een gezonde, comfortabele en energie-efficiënte woonomgeving te creëren. Bovendien helpt het ook de levensduur van uw woning te verlengen door vocht en condensatie te vermijden, wat op lange termijn schade aan de structuur van uw woning kan veroorzaken.
Ventilatie bij nieuwbouw
We kunnen er heel kort over zijn. Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Ook deze ventilatiesystemen worden over het algemeen geplaatst in de badkamer of keuken. Voor de badkamer adviseren wij gebruik te maken van een slimme badkamer ventilator die eenvoudig in gebruik is.
Ventilatie bij renovatie
Ook bij renovaties moet u rekening houden met de ventilatie-eisen. Als er sprake is van een ingrijpende verbouwing waarbij meer dan 25% van de woningschil wordt aangepast, zult u volgens de huidige voorschriften vaak een vorm van ventilatie moeten implementeren.
Waarom ventilatie bij renovatie en nieuwbouw zo belangrijk is
Zoals bekend is ventilatie in een woning of pand belangrijk voor onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat we continu schone lucht om ons heen hebben wat gezondheidsklachten vermijdt. Om het maximale rendement van een ventilatiesysteem te behouden adviseren wij om de onderhoud van ventilatie periodiek uit te voeren. Zorg er daarnaast voor dat uw ventilatiesysteem altijd aan staat tenzij er een grote onderhoud is.
Welke ventilatiesystemen kunnen worden toegepast?
Er zijn diverse ventilatiesystemen beschikbaar op de markt die kunnen bijdragen aan een verbeterde luchtkwaliteit in uw woning:
Natuurlijke ventilatie: Dit systeem gebruikt de natuurlijke luchtstroom door middel van ventilatieroosters en open ramen.
Mechanische ventilatie: hierbij wordt gebruikgemaakt van ventilatoren die lucht naar binnen of buiten kunnen verplaatsen.
Balansventilatie: een geavanceerder systeem waarbij warmteterugwinning plaatsvindt, dit is vooral effectief in energiezuinige woningen.
Tips voor een effectief ventilatiesysteem
- Werk met een betrouwbare installateur die ervaring heeft met de installatie van ventilatiesystemen.
- Kies voor systemen met een hoog rendement om energieverlies tegen te gaan.
- Houd rekening met de grootte van uw woning en de omvang van de renovatie voor het bepalen van het juiste systeem.
- Overweeg slimme ventilatiesystemen die vraaggestuurd werken en dus alleen ventileren wanneer het nodig is.
Uw ventilatiespecialist
Bij 123InstallatieMaterialen bieden we een ruim assortiment aan ventilatie en verwarming voor in uw pand of woning. Wij streven ernaar om onze producten de volgende dag aan huis te leveren! Zo leveren we verschillende ventilatieroosters, vloerverwarmingsbuizen of een flexibele ventilatieslang voor een optimaal rendement. Heeft u vragen? Dan staan wij u graag te woord.
G.O.Scholten
Geplaatst op dinsdag 10 januari 2023 22:55
Goedenavond,
Ik lees met belangstelling uw info. En zo kom ik tegen dat bestaande bouw wat luchtverversing betreft niet onder het bouwbesluit valt. Is dat ook het geval wanneer deze (totaal gerenoveerd) wordt? En met name vraag ik dit ivbm utiliteitsbouw waarvoor ik kort gezegd in het bouwbesluit terug vind dat er in luchtverversing van 25 m3 per persoon per uur in een ruimte dient te worden voorzien. Maar dat geld dus niet voor bestaande bouw en dus ook ongeacht het aantal aanwezigen? Het viel mij n.l. Op dat er in België €100 voor elke 25 m3 te kort in rekening gebracht wordt. Wat al gauw een serieus bedrag te zien geeft. Van daar dat ik erg benieuwd ben naar uw antwoord.
Vriendelijke groet Gerard,
Toon meer